Следващите големи тенденции в дигиталния маркетинг през 2022 г

Може да е трудно да сте в крак с тенденциите в дигиталния маркетинг, тъй като индустрията се променя много бързо. Освен това има много работещи части от големия пъзел, наречен “успешна дигитална маркетингова стратегия” или кампания – така че е истинско предизвикателство да сте в крак с всеки аспект.

Пандемията от Covid-19 промени начина, по който работеха B2B и B2C компании в различни сектори, тъй като хората отиваха онлайн, за да проучват, правят прегледи и купуват. Тази трансформация оказа огромно влияние върху сектора на дигиталния маркетинг и ролите на специалистите по дигитален маркетинг. Но точно когато маркетинговите екипи се насочиха, за да отговорят на виртуалното търсене, повторното отваряне на обществата доведе до спадове в уеб трафика и онлайн продажбите.

За да помогнем на търговците и дигиталните лидери да се ориентират в този нов пейзаж, потърсихме мненията на водещи експерти от индустрията, изразени пред различни маркетингови издания, за да идентифицираме ключовите световни тенденции през 2022 г. Този опит за по-обстоен преглед на  ключови маркетингови фактора ще ви помогне да разберете предстоящите тенденции, така че да можете да ги вградите във вашите дигитални маркетингови дейности.

 

1. ТЕНДЕНЦИИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ПРЕЗ 2022 Г

 

TikTok ще продължи да расте и марките трябва да го приемат сериозно
Когато говорите за социални медии, TikTok е платформа, която трябва да имате предвид, ако все още не я използвате. Бързият възход на TikTok доведе до това приложението да достигне 1 милиард потребители и да расте.

TikTok има огромна ангажираност (потребителите в САЩ прекарват до 850 часа на месец в платформата) и предлага на отделни лица и марки възможността техните видеоклипове да станат заразителни: безсмислено постижение в сферата на социалните медии.

Алисън Батисби , консултант по социални медии в Avocado Social , вижда TikTok като платформа, която търговците трябва да приемат сериозно през 2022 г. „Растежът на TikTok през последната година просто беше феноменален. Facebook със сигурност се притеснява, защото толкова много от функциите на TikTok започват да се филтрират в продуктите на Facebook.

По отношение на приходите от платформата, TikTok беше най-печелившото неигрово приложение през 2021 г. с повече от $110 милиона , похарчени от потребителите. Това само показва потенциала за печалба на приложението за търговци, които искат да стимулират продажбите сред младите потребители. 

Инфлуенсърите също изиграха роля за възхода на TikTok, като много от тях спечелиха огромни суми чрез спонсорски сделки. Батисби вярва, че брандовете вече забелязват маркетинга на инфлуенсърите в платформата.

„За известно време TikTok беше някак посрещнат с въртене на очи и не е ли това само за децата? Сега виждаме много инфлуенсъри като Гордън Рамзи и по-възрастни знаменитости, дори Род Стюарт е в TikTok и се справя много добре. Марките започват да виждат, че могат да достигнат до много повече хора в TikTok, отколкото в Instagram или Facebook.“

Социалната търговия ще стане безпроблемна
Никога не е било по-лесно да намерите продукт или услуга с помощта на социални медии. По време на пандемията марките се стичаха към Instagram , YouTube и TikTok, за да предложат на клиентите си онлайн магазини, които да заменят техните физически такива.

При това положение не е изненада да видим, че социалното пазаруване (или търговията в социалните мрежи) се очаква да достигне 1,2 трилиона долара в световен мащаб до 2025 г. според проучване на Accenture – растеж, който е три пъти по-бърз от традиционната електронна търговия.

През 2022 г. се очаква изживяването при социалното пазаруване да се развива, тъй като платформите работят усилено, за да позволят плащания на клиенти, без да е необходимо да се напускат приложенията, създавайки безпроблемно клиентско изживяване. 

„TikTok си партнира с Shopify, Instagram прави огромно развитие с тяхната зона за пазаруване в рамките на приложението, така че мисля, че социалното пазаруване ще продължи своя ръст тази година“, казва Алисън Батисби – консултант и акредитиран експерт по социални медии във Facebook и Instagram. „YouTube също се стреми да подобри своите тагове за пазаруване във видеоклипове и можете да пазарувате в Pinterest .“

Ключът към стимулиране на ангажираността е брандовете да отделят време за представяне на продуктите си в Instagram. Вече не е достатъчно да разчитате на просто едно страхотно изображение, компаниите трябва да имат множество изображения на продукт и да добавят богати на ключови думи описания. Видеото също е от решаващо значение, тъй като популярността на формата – както се вижда от растежа на TikTok и скорошния преход на Instagram – експлодира във всички аудитории. 

Рекламата в YouTube ще експлодира
„YouTube ще експлодира по отношение на инвестиции от реклама през 2022 г. Чувствам се като спящ гигант, но мисля, че отдалечаването от линейната телевизия, фрагментацията с абонаменти и стрийминг услуги означава, че повече рекламни разходи ще преминат към YouTube“, казва Брендън Алмак , управляващ директор на Wolfgang Digital.

Миналата година глобалните приходи на YouTube (чрез компанията-майка Alphabet) нараснаха до близо 29 милиарда долара , което е почти 46 процента повече от 2020 г. Това ниво на приходи поставя платформата наравно с Netflix и е резултат от нарастването на по-традиционните телевизионни рекламодатели в канала, реклами с директен отговор и реклама на марка.

„Свободата за растеж е практически безгранична. Все още е сравнително евтино за малкия и среден бизнес, а големите марки ги няма или не се справят много добре. Това означава, че всеки може да извлече конкурентно предимство, като създаде интелигентна рекламна стратегия в YouTube“, заявява Алмак.

2. ТЕНДЕНЦИИ В РАБОТАТА В ДИГИТАЛНИЯ МАРКЕТИНГ ПРЕЗ 2022 Г

Маркетолозите се нуждаят от повишаване на уменията си в новата технологична среда.

Тъй като марките се стремят да се ангажират, популяризират и конвертират успешно онлайн, необходимостта от дигитални таланти в различните индустрии е интензивна.

Нашата неотдавнашна бяла книга, „Вечна еволюция“ , създадена в сътрудничество с The Economist Group, откри, че осигуряването на талант с правилния набор от умения е предизвикателство номер едно, пред което е изправена индустрията за дигитален маркетинг, докато липсата на обучение за повишаване на уменията на търговците е на седмо място.

Алисън, консултант по социални медии, вярва, че „има огромна празнина в дигиталните умения, тъй като всяка марка наистина търси да подобри своите способности в дигиталния маркетинг. И много хора се борят да открият таланта. Едно от нещата, които са много в дневния ред за бизнеса тази година, е повишаването на квалификацията на персонала”.

Това търсене е страхотна новина за търговците, но представлява предизвикателство за мнозина в индустрията, които нямат цифрово ноу-хау или опит в дигиталния маркетинг. И така, какви умения за дигитален маркетинг ще бъдат търсени през 2022 г.?

Когато искате да повишите уменията си и да напреднете в кариерата си, важно е да съчетаете знанията си с уменията, които работодателите търсят. Анализът на LinkedIn на неговите обяви за работа установява, че уменията за дигитален маркетинг и маркетинг в социалните медии са много търсени. Всъщност половината от 10-те най-добри маркетингови професии, изброени по-долу, са в дигиталното или медийното пространство.

Digital marketing

Икономиката на цифровите концерти е във възход

През последното десетилетие много работници решиха да следват по-гъвкав начин на професионален живот. Появата и възходът на онлайн услуги и приложения като Airbnb и Deliveroo предложиха нови начини за работа за хората, различен от традиционното от 9 до 5.

„На работното място можете да видите по-голямо чувство за свобода на избор при хората, които искат да се върнат на работа при техните условия. Така че в по-малка степен се разчита на традиционния корпоративен начин на работа, тъй като хората имат свои собствени източници на доходи и чувство за свобода на действие“, смята Миша Макинърни , директор по маркетинг в Digital Marketing Institute (DMI). 

Тази следпандемична икономическа среда отваря вратата за търговци с търсени умения. Все повече креативни или професионалисти в областта на дигиталния маркетинг избират пътя на дигиталния номад, тъй като това им позволява да диктуват собственото си работно време и да имат гъвкавост. Освен това много цифрови номади правят повече пари, отколкото в традиционна роля.

 

3. ТЕНДЕНЦИИ В ЦИФРОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ПРЕЗ 2022 Г


Метавселената ще се превърне в игрална площадка на търговците


Въпреки че съществува от няколко години, метавселената привлече вниманието на търговците, след като Facebook промени името на своята компания майка на Meta през октомври 2021 г.

Този ход, според главния изпълнителен директор на Facebook, Марк Зукърбърг, е защото „метавселената е следващата граница в свързването на хора, точно както социалните мрежи бяха, когато започнахме. С течение на времето се надявам да ни възприемат като компания за метавселена и искам да закрепим нашата работа и нашата идентичност върху това, към което се стремим.“

Но какво е метавселената ? Казано просто, това е мрежа от виртуални светове в 3D, които хората могат да свързват чрез добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR). Добре познати платформи за игри, които вече работят в тази област, са Minecraft, Roblox, Pokemon и Fornite, много от които са познати на най-младата демография от всички – Generation Alpha.

Като дигитален канал, метавселената е сравнително нова за маркетинг, но последните кампании видяха, че марките възприемат нейната потапяща природа, за да рекламират. Например Roblox беше домакин на Gucci Garden, място, където посетителите можеха да пробват и купят дигитални продукти на Gucci, за да облекат своите аватари. Целта му беше да повиши осведомеността за марката сред по-младите потребители.

 

Така че защо маркетолозите трябва да използват метавселената като една от тенденциите в дигиталния маркетинг на 2022 г.? Според проучване на eMarketer ще има 65 милиона души, които използват VR и 110 милиона, използващи AR всеки месец през 2023 г. Това са много потенциални млади клиенти, които да имате в едно пространство.

 

потенциални-млади-клиенти

 

Медийният гигант и „производител на магии“, Disney активно наема експерти по метавселената, за да свърже по-тясно физическия и цифровия свят. Това ще позволи „разказване на истории без граници в метавселената на Дисни“. Други примери в това отношение са Adidas и Prada, които стартираха различни арт проекти, специално за дигиталното пространство.

„Започвате да виждате: мога да притежавам това, имам това нещо едно от едно и това е цифров актив. Ще видите луксозни марки да навлизат в метавселената и да казват, че можете да имате това уникално облекло за вашия герой“, заключава Кориш.

 

4. ТЕНДЕНЦИИ ПРИ КЛИЕНТСКОТО ИЗЖИВЯВАНЕ ПРЕЗ 2022 Г

Силата е в потребителя


Точно както служителите смятат, че имат по-голям избор в стремежа си към кариера, поведението на потребителите също се е променило в резултат на социалните медии и пандемията от коронавирус. 

Позволява се на хората да се отпуснат и да обмислят своите избори и желания. В САЩ потребителите сега се чувстват по-приключенски настроени, по-смели и овластени, за разлика от предишните си „качества“ – послушни и пестеливи.

Миша Макинърни, директор маркетинг в DMI вярва, че „потребителите избират да взаимодействат с марките според техните условия. Какво означава това? Вместо брандовете да отправят правилното послание към точната аудитория, в точното време – новото предизвикателство може да се формулира нещо като „правилния отговор на правилния въпрос в точното време“.

Тази промяна на силата може да бъде предизвикателство за марките, но може да бъде и страхотна възможност. Потребителите вече търсят прозрачност и искат да знаят повече за „етиката“ на дадена компания, преди да купят. Някои марки търсят да се възползват от тези нови емоции и чувство за цел.

Вземете кампанията „A Brand New You“, изпълнен със звезди видеоклип, създаден, за да популяризира Дубай като туристическа дестинация. С участието на Зак Ефрон всичко е свързано с това да преоткриете себе си и да отделите време, за да бъдете „новото себе си“. С над 6 милиона гледания, той отекна сред потребителите на YouTube.

Важността на разговорите с клиентите

В тандем със смяната на властта, потребителите са гладни за информация. Те искат отговори на своите въпроси и се чувстват комфортно да го намерят в онлайн пространство, независимо дали чрез социални медии, форум или чат. Това желание за отговори доведе до експлозия на разговорния маркетинг като начин за ангажиране на клиентите.

Добрата новина е, че разговорният маркетинг, направен правилно, може да извлече огромни дивиденти за B2C и B2B марки бизнеси. Лошата новина? Ако не сте в крак с комуникациите си, отговаряте бавно или имате противоречиви съобщения, рискувате да откажете клиентите!

Кен Фицпатрик, главен изпълнителен директор на DMI, вярва, че „клиентите сега очакват отговор на запитването си в 2 часа сутринта. Те няма да изчакат три дни по-късно, за да получат отговор в три екземпляра. Този вид безпроблемно, разговорно клиентско изживяване ще става все по-важно.“

Стремежът на потребителите да намират информация доведе до това, че приложенията за съобщения като WhatsApp се превърнаха в чудесен канал за комуникация и обслужване на клиентите на търговците. Това важи и за платформи като Slack , гласово активирани технологии като Alexa и социални медийни мрежи Facebook Messenger  и Twitter.

Чатботовете съществуват от известно време, но също така се наблюдава нарастване на употребата им от марки за поддръжка на клиенти и имат потенциала да помогнат за стимулиране на продажбите на дребно, особено сред по-младите поколения, като се прогнозира, че ще похарчат 112 милиарда долара повече по този начин до края на 2023 г.

Да бъдеш „зелен“ е вълнение за клиентите

Greenwashing, известен също като „зелен блясък“, е когато една компания използва маркетинг и PR, за да убеди клиентите да вярват, че техните продукти или услуги са екологични.

Една марка, която беше подложена на критики за това, беше IKEA. Популяризирани едва ли не като „фар на устойчивост“, те бяха обвинени през 2020 г. за незаконна сеч в Украйна и защитени сибирски гори, за да набавят материал за своите мебели. В резултат на това Съветът за стопанисване на горите ги обвини съвсем справедливо в подвеждане на собствените си клиенти, пред които компанията се рекламираше като радетел за опазване на околната среда.

За съжаление има много други примери за „зелена подмяна“ на марки и това е практика, на която потребителите обръщат внимание, тъй като ценят произхода на своите покупки и искат прозрачност от марките, особено в тази следпандемична ера.

„Компаниите е модерно да се рекламират, че са „Еко“, но вече са държани отговорни за това дали е така“, казва Миша Макинърни, директор маркетинг в DMI. „Преди няколко години, ако попитахте коя ще бъде най-голямата промяна в въздействието върху околната среда, щях да кажа правителствено законодателство, но сега мисля, че тази промяна вероятно ще бъде водена от потребителите.“

Един пример за сектор, който беше подложен на огромен натиск да направи промени. Това е модната индустрия, в резултат на налаганата с десетилетия „бърза мода“ и получаващите се от това голямо количество текстилни отпадъци. Нарастването на предлаганите онлайн дрехи втора употреба расте 21 пъти по-бързо от общия сектор на търговията на дребно с марки, завладяващи пазара: като сайт за препродажба thredUp и собственост на H&M & Other Stories, където можете да наемете дрехи.

Съвет: Когато се направи правилно, марките могат да стимулират ангажираността, като подемат социални проблеми в социалните медии. Така че, помислете за всякакви каузи или движения, които интересуват вашата марка или са свързани с вашия продукт или услуга, за които можете да говорите в социалните си канали. 

„ОТ ЕКИП НА ЛИП ТРЕЙД ООД“
по материали на https://digitalmarketinginstitute.com/
error: Content is protected !!