8 страхотни съвета за продуктивност за Chrome

През работния си ден вероятно прекарвате повече време в браузъра си, отколкото в което и да е друго приложение. И вероятно губите повече време, използвайки браузъра си, отколкото което и да е друго приложение. Неефективното сърфиране в мрежата е един от най-големите сапьори на производителността.

4 СТЪПКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА СИГУРНОСТА НА ВАШИЯ GOOGLE АКАУНТ

Ако сте потребител на Google Chrome, помощта е на път. Имаме съвети, които ще ви помогнат да направите времето си за сърфиране в мрежата много по-продуктивно – всичко от автоматично отваряне на най-важните ви сайтове всеки път, когато стартирате Chrome, до организиране на важни сайтове в групи с раздели, така че да можете да се връщате към тях по-лесно, за да се възползвате от многото скрити сили на Chrome.

Тези съвети са написани за Chrome в Windows, но повечето работят в macOS, Linux и, естествено, също и в Chrome OS. Някои работят и в мобилните приложения на Chrome.

1. Организирайте сърфирането си с групи раздели

Ако като много хора държите отворени множество раздели в Chrome, докато сърфирате в мрежата и правите проучвания, знаете колко трудно е да намерите раздела с точната информация, която искате. Chrome има отговор за това: групите раздели ви помагат да поддържате всичко организирано, така че да можете да стигнете до желания сайт само с няколко кликвания. Функцията ви позволява да групирате уеб сайтове в различни категории – например един за пускане на продукт и друг за икономически изследвания. Вместо да виждате десетки или повече отворени раздели, вие виждате само вашите групи. След това можете да отворите група и веднага да видите сайта, който искате. Това е малко като функцията за колекции на Microsoft Edge.

За да го използвате, щракнете с десния бутон върху раздел за уебсайт, който искате да поставите в група. Изберете Добавяне на раздел към нова група , след това въведете име за групата и изберете цвят. Създайте толкова групи, колкото искате по този начин.

За да поставите раздел в съществуваща група, щракнете с десния бутон върху раздела, изберете Добавяне на раздел към група и изберете групата, към която искате да добавите раздела. За да премахнете раздел от група, щракнете с десния бутон върху него и изберете Премахване от групата.

Добавяне на раздел към група раздели на Chrome

Добавяне на раздел към група раздели на Chrome. (Щракнете върху изображението, за да го увеличите.)

За да свиете всички раздели в група, щракнете върху името на групата. За да ги покажете отново, щракнете отново върху името на групата. За да разгрупирате всички раздели в група, щракнете с десния бутон върху нея и изберете Разгрупиране . А за да изтриете групата изцяло и да затворите разделите в нея, щракнете с десния бутон върху групата и изберете Затвори групата .

Ако сте голям фен на емотикони, можете да използвате емотикони във всяко име на група. Когато създавате нова група, щракнете с десния бутон върху текстовото поле, което ви позволява да я наименувате, и изберете Emoji , след което изберете емоджито, което искате да използвате. (Можете да комбинирате текст и емоджи в име на група.) Можете също да добавите емоджи, след като вече сте създали групата, като щракнете с десния бутон върху текстовото поле и изберете Емоджи .

2. Изпратете връзка към маркиран текст на уеб страница


Ако установите, че искате да споделите текст от уеб страница с други, ще оцените този съвет: Той ви позволява бързо да изпратите връзка до някого, която го изпраща направо към текста, който искате да прочете, при условие че използва и Chrome .

За да го направите, маркирайте текста, който искате да споделите, след това щракнете с десния бутон върху него и изберете Копиране на връзката за маркиране . Това създава връзката и я поставя в клипборда ви. Копирайте връзката от клипборда си и я изпратете на някого. Когато кликнат върху него, те ще бъдат изпратени до секцията на уеб страницата с текста, който искате да споделите — и текстът ще бъде маркиран в жълто.

Ето как да споделяте текст от уеб страница с някой друг

Ето как да споделяте текст от уеб страница с някой друг. (Щракнете върху изображението, за да го увеличите.)

3. Синхронизирайте Chrome между устройствата

Ако използвате Chrome на няколко устройства, ето един от най-лесните и полезни начини да увеличите продуктивността си: включете синхронизирането. Без включена синхронизация Chrome на всяко устройство е остров за себе си. Вашите отметки, история, пароли, информация за кредитна карта, разширения, настройки и други остават отделни на всяко устройство. Ще трябва да отделите значително време за създаване на цялата тази дублирана информация сред всички тях — и след това да ги поддържате всички актуализирани.

Вместо това включете синхронизирането на всяко устройство. За всеки настолен компютър, който искате да синхронизирате, направете следното:

Стартирайте Chrome.

В горния десен ъгъл на екрана щракнете върху иконата на профила.

На екрана, който се показва, щракнете върху Включване на синхронизирането, след което потвърдете, че искате да го включите. (Ако още не сте влезли в Chrome, първо ще бъдете подканени да го направите.)

Това е всичко, което трябва. Вашата информация вече ще бъде синхронизирана. Направете това с всяко устройство, което искате да поддържате в синхрон. Всеки път, когато направите промяна или добавка, тя ще се синхронизира между всички устройства.

Ако искате да изключите синхронизирането за настолен компютър, щракнете върху иконата на вашия профил, щракнете върху Синхронизирането е включено от екрана, който се показва, и след това щракнете върху Изключване на страницата, която се появява.

Можете също да синхронизирате (и десинхронизирате) вашите Android и iOS устройства.

Но това не е всичко. Можете да контролирате какво синхронизирате и как се синхронизира. На настолен компютър щракнете върху иконата на вашия профил, след което щракнете върху Синхронизирането е включено от екрана, който се появява. Щракнете върху Управление на това, което синхронизирате и ще видите дълъг списък с всичко, което можете да синхронизирате. Първо изберете Персонализиране на синхронизирането , след което преместете плъзгача за всичко, което не искате да синхронизирате, на изключено.

Ето данните, които Chome синхронизира вместо вас.

Ето данните, които Chome синхронизира вместо вас. Изключете плъзгача за всичко, което не искате да се синхронизира. (Щракнете върху изображението, за да го увеличите.)

Ако се притеснявате за поверителността на вашите данни, можете да ги шифровате. За да го направите на настолен компютър, щракнете върху иконата на вашия профил, след което щракнете върху Синхронизирането е включено от екрана, който се показва. Щракнете върху Опции за шифроване и от списъка, който се показва, щракнете върху Шифроване на синхронизираните данни с вашата собствена парола за синхронизиране . Следвайте указанията за криптиране на информацията.

4. Намерете бързо полезни уебсайтове

Търсенето на информация в мрежата може да бъде дълго, разочароващо и в крайна сметка безплодно преживяване. Но Chrome има начин да направи много по-лесно намирането на полезни уебсайтове.

Когато попаднете на сайт, който ви дава точно вида информация, която искате, можете бързо да намерите други точно като него. За да намерите сайтове, подобни на всеки сайт, въведете свързано: URL в адресната лента, където URL е адресът на сайта, който посещавате в момента. Така, например, за да намерите сайтове като Computerworld.com, въведете свързано:computerworld.com в лентата за търсене. След това ще получите резултати от търсенето с Google за подобни сайтове.

5. Използвайте търсачките, без да навигирате до тях

Ако използвате повече от една търсачка, ще оцените този съвет. Позволява ви да извършвате търсене във всяка търсачка, като трябва да навигирате до сайта за търсене, спестявайки много време всеки ден.

За да го направите, щракнете върху иконата на менюто с три точки в горния десен ъгъл на Chrome и изберете Настройки > Търсачка > Управление на търсачките . В секцията „Търсачки по подразбиране“ в горната част на страницата ще видите списък с търсачки, в които можете да търсите, без да се налага да навигирате до техните сайтове.

За да извършите търсене с помощта на някоя от тези машини, като Bing.com, въведете bing.com в адресната лента и натиснете клавиша Tab. Най-лявата част на адресната лента се променя — тя чете „Search Bing“ или каквато и да е търсачка, в която сте въвели. Сега просто въведете думата си за търсене и натиснете Enter и ще извършите търсене с тази търсачка.

Тази страница на Chrome в Настройки изброява търсачките

Тази страница на Chrome в Настройки изброява търсачките, които можете да използвате, без да навигирате до тях. (Щракнете върху изображението, за да го увеличите.)

Можете да добавите нови търсачки към списъка, като щракнете върху бутона Добавяне. Но ще трябва да знаете синтаксиса за търсене, който да използвате за всяка машина. За да добавите нова машина, щракнете върху бутона Добавяне вдясно от „Други търсачки“. След това попълнете кратката форма, която се появява. В текстовото поле „Търсачка“ въведете името на търсачката. В текстовото поле за ключова дума въведете думата, която трябва да въведете в адресната лента и след това натиснете Tab, за да търсите в сайта. И в „URL с % на мястото на заявката“ въведете синтаксиса за търсене, необходим за търсене в сайта. След това щракнете върху Добавяне . (Имайте предвид, че можете да търсите във всеки уебсайт по този начин, не само в търсачките. Ключът обаче е да откриете синтаксиса за търсене на сайта, за да можете да го добавите правилно.)

Страницата Управление на търсачките автоматично добавя допълнителни сайтове, управлявани от търсене, към списъка „Други търсачки“ на страницата „Управление на търсачките“, след като ги посетите, и теоретично можете да търсите във всички тях по този начин. Според моя опит обаче е без значение дали някой работи, защото синтаксисът за търсене не винаги е правилен.

6. Отворете определен набор от страници, когато стартирате Chrome


Може да е полезно да имате набор от страници, които винаги да сте отворени в Chrome — Gmail, уеб страницата на вашата компания, инструмент за проследяване на борсата, любима страница с новини и т.н. Но може да бъде досадно и отнемащо време да навигирате до всеки сайт и да го отваряте всеки път, когато стартирате Chrome.

Има по-лесен начин. Можете да кажете на Chrome да отваря един и същ набор от страници всеки път, когато стартирате браузъра. За да го направите, щракнете върху иконата с три точки в горния десен ъгъл на Chrome и изберете Настройки > Вие и Google , след което превъртете до секцията „При стартиране“ в долната част на екрана. Изберете Отваряне на конкретна страница или набор от страници , след което щракнете върху Добавяне на нова страница , въведете или поставете URL адреса на страницата и щракнете върху Добавяне . Добавете толкова страници, колкото искате по този начин.

Ето как да кажете на Chrome да стартира конкретна страница, когато стартирате нова сесия на Chrome. (Щракнете върху изображението, за да го увеличите.)

За да изтриете която и да е страница от групата за стартиране, щракнете върху иконата с три точки до нея и изберете Премахване .

Можете също така да добавите всичките си начални страници с един замах. За да го направите, първо отворете раздели за всички страници, които искате да стартирате, когато стартирате Chrome. Не отваряйте обаче други; те трябва да са единствените отворени раздели в Chrome. След това се върнете в секцията „При стартиране“ и щракнете върху Използване на текущите страници . Те ще се превърнат в страници, които се отварят автоматично всеки път, когато започнете сесия на Chrome.

7. Докоснете се до скритите суперсили на Chrome


Google непрекъснато експериментира с добавянето на нови функции към Chrome, включително много, които могат да повишат производителността или да ви спестят време, докато сърфирате в мрежата. Ако сте от типа, който иска да получи най-новите и най-добрите ускорители на производителността преди останалия свят, има начин да започнете да ги използвате, без да чакате Google да им даде официални, последни палец нагоре.

За да го направите, включете скритите експериментални функции на Chrome, наречени „флагове“. Въведете chrome://flags в адресната лента. Ще стигнете до страница, пълна с тях — десетки, последния път, когато проверих.

За да включите флаг, превъртете през списъка, след което щракнете върху квадратчето до това, което искате да изпробвате. Изберете Enabled от падащия списък, след което рестартирайте Chrome.

След това просто използвайте Chrome както обикновено. Ако искате да изключите флага, върнете се назад и изберете Disabled от списъка.

Ето как да включите експериментална функция в Chrome.

Ето как да включите експериментална функция в Chrome. (Щракнете върху изображението, за да го увеличите.)

Обикновено има десетки флагове, които да изпробвате по всяко време. (Имайте предвид, че наличните флагове може да варират в зависимост от платформата и са склонни да се променят с времето.) Ето няколко, които може да искате да завъртите:

Паралелно изтегляне: Включете това и ще ускорите изтеглянето на файлове. Той разделя всяко изтегляне на три части, след което изтегля всяка част едновременно. Това може да има голяма разлика, когато изтегляте големи файлове, но няма да има значение при по-малки файлове.
Плавно превъртане: Ако, когато превъртате през уеб сайт, ви се струва накъсано, включете този флаг, след което рестартирайте Chrome. Превъртането трябва да се чувства по-плавно. Това може да не повлияе пряко на производителността ви, но ще се насладите на времето си повече, когато превъртате.
Сериализиране на котва при превъртане: Ако като мен искате да започнете да четете уеб страница в момента, в който се появи съдържанието, ще искате да включите този флаг. Често, ако започнете да четете страница, докато други части от страницата все още се зареждат, ще загубите мястото си и ще трябва да го намерите отново, след като другите елементи се изтеглят. Включете това и вече няма да губите мястото си.
Активирайте режима за четене: С режима за четене ще виждате само съдържанието на страницата. Всичко останало, включително реклами и странични панели, се премахва. Това ви позволява по-лесно да се съсредоточите върху работата си. След като включите флага, вижте икона на страница, която се появява отдясно на адресната лента за включване на режима на четене.


8. Спестете време с клавишни комбинации


Много хора използват клавишни комбинации, за да ускорят задачите в определени приложения за производителност, като Microsoft Word, но забравят за тях, когато става дума за уеб браузъри. Това е много лошо, защото клавишните комбинации спестяват много време.

За да подобрите производителността си, разгледайте тези клавишни комбинации за Chrome в Windows и Linux. (Повечето от тях работят и в macOS, ако замените клавиша ⌘ с Ctrl и клавиша Option с Alt.) За още повече вижте пълния списък на Google с клавишни комбинации за Chrome.

Полезни клавишни комбинации в Google Chrome

Клавишна комбинация

Задача

Ctrl-Shift-B

Показване или скриване на лентата с отметки

Ctrl-D

Маркирайте текущия сайт

Ctrl-L

Изберете URL адреса в адресната лента

Ctrl-F

Намерете на текущата страница

Ctrl-R

Презареди текущата страница

Ctrl-H

Отворете историята си в нов прозорец

Ctrl-N

Отворете нов прозорец

Ctrl-Shift-N

Отворете нов прозорец в режим „инкогнито“.

Ctrl-Shift-W

Затваряне на текущия прозорец

Ctrl-T

Отворете нов раздел и превключете към него

Ctrl-Tab

Преминете към следващия раздел

Ctrl-Shift-Tab

Преминете към предишния раздел

Ctrl-W

Затворете текущия раздел

Ctrl-Shift-T

Повторно отваряне на раздели в реда, в който са затворени

Ctrl-+ (символ плюс)

Увеличавам

Ctrl– (символ минус)

Отдалечавам

Интервал или PgDn

Превъртете надолу уеб страница един екран наведнъж

Shift-Space или PgUp

Превъртете нагоре уеб страница един екран наведнъж

Ctrl-P

Отпечатайте текущата страница

„ОТ ЕКИП НА ЛИП ТРЕЙД ООД“

Какво е бъдещето на SEO през 2024 г.
Блог

Какво е бъдещето на SEO през 2024 г.? Няколко важни SEO тенденции, които трябва да знаете

Бъдещето на SEO се насочва към по-ориентиран към потребителя, етичен и технически напреднал подход. Защо? Възходът на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение в търсачките

Прочетете повече »
error: Content is protected !!