7 съвета за изграждане на ефективна SEO стратегия

Не винаги става въпрос да се опитвате да търсите най-популярните думи за търсене и да очаквате да можете да се конкурирате с големите риби още от началото. Става въпрос за познаване на вашата аудитория и опит за предоставяне на съдържанието, информацията и цялостната услуга, от която те искат/имат нужда. Имайки това предвид, ето седем съвета за SEO, които са също толкова ефективни сега, колкото винаги са били.

Може да се заинтересувате и от нашето предложение за одит на уебсайтове (с Google лист с шест раздела), за да ви помогнем с вашата стратегия.

  1. Пишете първо за хората и след това за търсачките

Както вече споменахме, алгоритъмът на Google става по-умен с всеки изминал ден и използвайки постоянен човешки вход, продължава да се привежда в съответствие с нашето мислене. Като се има предвид това, няма умна вратичка или магическа формула, която да надхитри търсачката, така че не си правете труда да опитвате. Пишете първо за хората и след това за търсачките.

В крайна сметка, вашият приоритет винаги трябва да бъде да предоставите на аудиторията си това, което търси, а това става само чрез писане на ангажиращо и фундаментално натуралистично съдържание. Всеки може да забележи ключова дума, която е била подготвена и пълнежът е още по-явен, така че ги поставете там, където има смисъл и позволете на стимулиращите ключови думи да издигнат вашето вече информативно и ценно съдържание.

  1. Използвайте насочени ключови думи на всички правилни места

Въпреки че мотивацията винаги трябва да бъде на първо място хората, а след това търсачките, основата на целия този процес са ключовите думи. Те не само достигат до същността на това, което посетителите и Google търсят, като изолират често срещани думи за търсене, но SEO също стимулира 1000%+ повече трафик от органичните социални медии, които сами по себе си доминират над половината от целия онлайн трафик. Така че, ако ключовите думи са в основата на SEO, те трябва да бъдат в основата и на всичко, което правите.

Въпреки това, отново, не става въпрос просто да ги хвърлите вляво, вдясно и в центъра. Всичко започва с проучване на ключови думи. Използвайте SEO инструменти като Google Ads, Ahrefs и дори прости ленти за търсене на място, за да идентифицирате широкото намерение за търсене и вашите „начални“ ключови думи. След това копайте по-дълбоко, за да намерите повече варианти като словосъчетания, проучете конкурентите, за да намерите пропуски в ключовите думи, и не забравяйте да ги включите във вашите метаданни, както и в анкорния текст за вашите връзки. И накрая, не забравяйте да не използвате ключови думи. Поставете ги естествено, за да не нарушите четливостта на вашето копие.

  1. Фокусирайте се върху потребителското изживяване (UX)

Няма нищо по-лошо от това да навигирате в сайт, който едва можете да използвате. Всъщност, след повече от няколко секунди на разочарование, повечето хора не се притесняват и Google също ще се бори да извлече най-доброто от това. Неща като мъртви връзки, страници с грешки и разхвърляни структури на сайта ще повлияят на това, което хората отнемат от вашия уебсайт.

Потребителите не само ценят доброто преживяване и лесната навигация, но тази безпроблемност също помага на роботите на Google да сканират съдържанието ви и да определят класирането ви в SERP.

Използвайте заглавия и кратки, лесни за четене параграфи, подредете подпапките си и оптимизирайте за мобилни устройства. Всички тези неща ще ви помогнат да намалите степента на отпадане на посетители от вашия сайт, да подобрите класирането си и да генерирате повече реализации като цяло.

И сега, когато Core Web Vitals се превърнаха във фактор за класиране чрез актуализацията на страницата,  трябва да оптимизирате скоростта на страницата повече от всякога.

  1. Съсредоточете се върху изграждането на подходящи връзки

Както споменахме, друг ключов аспект при изграждането на репутация на домейн/авторитет на сайта е изграждането на връзки. Защо изходящите/външните връзки са важни – с тях вие не само подобрявате информацията, която предоставяте, но можете да получавате реципрочни обратни връзки чрез обхват и т.н.

Освен това връзките са ключов фактор за класиране. Ботовете/робовете откриват съдържание, като следват връзки към следващите страници и преценяват доколко те са подходящи за заявка за търсене. Това важи и за вътрешните връзки , така че не се страхувайте да правите връзки към други полезни страници на вашия сайт, където е необходимо и където ви се струва естествено. 51% от търговците забелязват въздействие след един до три месеца след прилагане на стратегия за изграждане на връзки .

  1. Форматирайте съдържанието за Featured Snippets

Представените фрагменти до голяма степен управляват SERP в наши дни. Вероятно сте запознати с тях, дори ако не сте чували термина преди. Това са подчертаните полета за отговор, които се появяват в горната част на страниците за повечето заявки за търсене. Ако успеете да спечелите представен фрагмент, това е успех за вас.

Има определени форматиращи и стилистични избори, които можете да направите, за да увеличите шансовете си да получите представен фрагмент: водещи точки, номерирани списъци, инфографики и директно отговаряне на търсения, базирани на въпроси…Въпреки че има данни, които показват, че фрагментите не винаги водят до директни кликвания, тъй като на заявката за търсене се отговаря в самия преглед на Google, над 19% от SERP имат представени фрагменти и броят им се увеличава. Те са чудесни за повишаване на осведомеността за марката и за разпознаване на името ви. Следователно кликовете ще идват.

  1. Премахнете всичко, което забавя вашия сайт

Още веднъж, не може да се надценява колко лесно е да направите техническите неща правилни, за да може вашият уебсайт и конкретно съдържание да говорят сами за себе си. Независимо дали пишете информативни блогове, продавате продукт/услуга или просто насочвате някого в правилната посока, вашият сайт трябва да бъде бърз, достъпен и лесен за използване. В наши дни хората очакват бърз достъп до информация и незабавни резултати. Ако зареждането на вашия сайт отнема известно време, те просто ще продължат напред.

Има редица начини, по които можете да подобрите скоростта на сайта и цялостната плавност на вашия UX: изтрийте стари/нефункциониращи добавки, почистете кода си, оптимизирайте и компресирайте изображенията си, уверете се, че вашите подпапки текат и имат смисъл, и използвайте инструменти като Google Page Speed ​​Insights или GTmetrix, за да продължите да наблюдавате в бъдеще скоростта на зареждане.

  1. Обърнете внимание на актуализациите на алгоритъма на Google

Вече засегнахме накратко това, но Google става по-умен и по-интуитивен с всеки изминал ден. Основните актуализации и настройки на алгоритъма са постоянни и често неочаквани, като сайтовете или печелят, или са наказани за това колко точно се придържат към най-новата актуализация.

Класирането и санкциите се определят от различни фактори: достъпност, скорост, прекомерна реклама или спам съдържание и т.н. Въпреки че не винаги може да бъде избегнато, има няколко лесни стъпки, които можете да предприемете, за да останете в кондиция. Първо, абонирайте се за уебсайтове и форуми на индустрията, за да следите скорошни/предстоящи актуализации. Общността на Search Console на Google е добро начало – и не забравяйте да следите отблизо трафика си, като използвате услуги като Google Analytics и SEMrush, за да видите къде може да са настъпили актуализации или размествания, така че след това да можете да отреагирате адекватно.

И накрая, трябва да запомните, че няма истинска финална линия, когато става въпрос за вашата SEO стратегия . Постоянните актуализации и битката с вашите конкуренти означава, че винаги има работа за вършене, да не говорим, че все още можете да подобрите това, което вече сте направили.

Ако все още не сте използвали SEO правилно, връщането и актуализирането на съдържанието с ключови думи, обратни връзки и по-добра четливост е чудесен начин да започнете. Можете дори да гарантирате, че страниците, които са се представяли по-добре, поддържат растеж на трафика или надграждат този стандарт, като редовно ги актуализирате.

Връщайки се към вашето проучване на ключови думи, това е чудесна възможност да използвате тези фрази и анализ на конкурентите като основа за дългосрочен план за съдържание. Всяка ключова дума трябва да се разклонява в множество други и с това идват повече идеи за съдържание. Вместо да пишете, да речем, една част от конкретна тема, направете я „топ“ статия, от която се появяват редица други по-специфични. Правилният одит на съдържанието може да се извърши с помощта на инструменти като SEMrush и Yoast; добавянето и актуализирането на старо съдържание може да удвои трафика ви  — просто се опитайте да го направите възможно най – вечно зелено /за Yoast /и не забравяйте да използвате вътрешното и външното свързване, за което говорихме.

от екипът на “Liptrade” Ltd.

По материали на wordstream.com

error: Content is protected !!