SEO ръководство за начинаещи

SEO оптимизацията за търсачки е практика, насочена към вашите уеб страници, за да се увеличи органично видимостта на уебсайта ви в страниците с резултати от търсачките (SERP). Колкото по-близо до върха е вашият резултат, толкова повече трафик печели. SISTRIX съобщава, че най-добрите резултати имат честота на кликване (CTR) от 28,5%.

Seo оптимизация

SEO трафикът е постоянен

Ако имате страница, която се класира добре в Google, е вероятно да получавате постоянен трафик през тази страница. За разлика от други методи за придобиване на трафик като социални медии или  имейл маркетинг , уебсайтовете, които се класират в SERP, получават постоянен, пасивен органичен трафик. Според HubSpot Google получава 5,6 милиарда търсения на ден. Така че сте сигурни в трафика, идващ от търсачките, просто защото хората винаги търсят неща онлайн. Ако тепърва започвате, може да отнеме известно време, преди да видите резултати от SEO, но си заслужава. 

SEO подобрява потребителското изживяване

SEO беше просто в ранните дни: въведете много ключови думи в уебсайта си и пуф – вашето съдържание се появява в SERP. Можете ли да си представите колко досадно е да се опитате да прочетете статия с ключова дума, която се повтаря в почти всяко изречение? Това изобщо не е добро преживяване, може дори да искате да си тръгнете, преди да завършите статията. За щастие, с множество актуализации на Google по-късно, класирането в SERP вече отнема повече от ключови думи.  

В днешно време доброто потребителско изживяване е синоним на добри SEO практики. През 2021 г. Google представи актуализацията на  алгоритъма Page Experience, целяща да осигури оптимално изживяване за своите потребители. Докато потребителското изживяване винаги е било интегрирано с добри SEO практики, новата актуализация стимулира уебсайтовете активно да подобряват потребителското си изживяване. Така че основно няма да можете да се класирате, ако не се стремите да осигурите подходящо потребителско изживяване.

SEO дава висока възвръщаемост на инвестициите (ROI)

SEO води до по-висока възвръщаемост на инвестициите в сравнение с други маркетингови стратегии. Според Terakeet уебсайтове, които се класират високо в SERP: 

1: Увеличете бизнес стойността на блога с 429% 

2: Намалете разходите за привличане на клиенти с 87,41% 

3: Донесете $12,20 приходи на $1, похарчен за маркетинг 

Как работят търсачките

Като част от изучаването на основите на SEO е изключително важно да разберете как работят търсачките, за да определите кои аспекти от уебсайта си трябва да оптимизирате.

Преди Google да може да показва вашия уебсайт на своите потребители, има 3 стъпки, които трябва да предприеме: обхождане, индексиране и класиране.

1. Пълзене. Google изпраща роботи или ботове, които следват хипервръзки в мрежата, за да открият ново съдържание. Съдържанието може да бъде уеб страници, PDF файлове, изображения, видеоклипове или всичко, към което може да има връзка. Когато роботите стигнат до уеб страница, те събират информация за тази страница и следват връзки към други страници. След това те докладват какво са открили на Google.
2. Индексиране. Ако роботите намерят уникално съдържание, те го добавят към огромната база данни с открити URL адреси, известна още като „индекс за търсене“.
3. Класиране. След като URL адресите са в базата данни, процесът на класиране започва. За всяка заявка за търсене Google трябва да се опита да организира резултатите от най-уместните към най-малко уместните.
Така че, за да може вашият уебсайт да се показва на първата страница в Google, трябва да предоставите подходящи отговори на това, което хората търсят.
Как да поставите уебсайта си в Google
Целта на SEO е да се класирате по-високо в Google, но не можете да се класирате, ако Google не знае, че съществувате.
Google автоматично ще добави вашия уебсайт към своя индекс за търсене, но това може да отнеме няколко дни или седмици. Ако сте собственик на уебсайт, можете ръчно да изпратите уебсайта си на Google, за да ускорите този процес. Можете дори да поискате от Google да обходи и индексира и отделни страници.

Има две стъпки, за да изпратите уебсайта си на Google:

1: Намерете XML карта на сайта на вашия уебсайт. XML картата на сайта е файл, който изброява всички важни страници на вашия уебсайт. Той предоставя указания за Google да намери и обходи всички тези страници. Можете да намерите своя, като напишете тези URL адреси в браузъра си: „ yourwebsite.com/sitemap.xml “ или „ yourwebsite.com/sitemap_index.xml “
Ако те не са там, вероятно нямате такъв.

2: Изпратете вашата карта на сайта в Google Search Console. Google Search Console е инструмент за SEO, който помага да се измери ефективността на търсенето на вашия уебсайт. Можете да изпратите своята XML карта на сайта в Google Search Console, като използвате ръководството на Google за карти на сайта.

Фундаментално SEO : съдържанието е крал

Ако искате да се класирате високо в Google, трябва да създадете висококачествено съдържание, което хората искат да четат. Когато става въпрос за SEO, това е първият и най-важен съвет, който можем да ви дадем!
Има доста фактори за класиране, които Google взема предвид, когато класира уебсайт. Но няма да има значение, че имате най-бързия уебсайт или най-добрата структура на уебсайта, ако хората не могат да намерят това, което търсят на вашия сайт. Ако можете да предоставите на хората това, което искат, е по-вероятно те да останат по-дълго на вашия сайт. Те могат да разглеждат други страници, да посетят отново вашия уебсайт или дори да завършат покупка. Това са сигнали, които казват на алгоритмите на Google, че вашият уебсайт е полезен за неговите потребители, така че можете да получите тласък в класирането от добро съдържание.

Как да напишете повече съдържание на уебсайта си?

Блоговете са чудесен начин да имате повече съдържание на уебсайта си. Освен това, това е отличен начин да покажете своя опит по определена тема. И колкото повече съдържание имате по дадена тема, толкова повече Google ще ви смята за експерт. Това е изключително полезно за вашите SEO усилия.
Ако управлявате сайт за електронна търговия например, вашият уебсайт се върти около продажбата на продукти. Не е лесно да пишете за продукт и трябва да избягвате да пишете колко страхотен е вашият продукт в сравнение с други магазини. Хората не искат да четат статия, която се чувства като маркетингова промоция. Вместо това те търсят решения за решаване на своите проблеми или нужди. Така че, точно това трябва да направите. Пишете статии, които помагат на хората да решат проблемите си!
Да приемем, че имате магазин, който продава матраци. Не пишете само за новите матраци във вашия магазин. Вместо това пишете статии за това какво хората трябва да вземат предвид при избора на матрак. Други теми могат да бъдат неща като как да почиствате и поддържате матраци. Статии като тези със сигурност ще ви помогнат да продадете продуктите си. И можете да приложите същия принцип на съдържание към други уебсайтове. Просто се опитайте да бъдете полезни!

Изследване на ключови думи

Да вземеш решение за кои теми да пишеш не е лесно. Хубаво е от време на време да седнете и да обмислите какво да напишете. Разбира се, трябва да направите проучване на ключови думи, за да намерите идеи.
Проучването на ключови думи е процесът на откриване на това, което търси вашата целева аудитория, колко трафик тези термини могат да изпратят към вас и колко трудно е да се класирате за тези термини. На пазара има различни платени и безплатни инструменти за изследване на ключови думи. Google Keyword Planner, Ahrefs и Moz са някои популярни инструменти за ключови думи.
Тези споменати инструменти са мощни по свой собствен начин, особено ако можете да се възползвате напълно от техните функции. Това би изисквало много време и усилия. Така че, ако тепърва започвате, друг начин да намерите идеи е да видите какво пишат другите. Освен това предложенията за търсене от самия Google също предоставят ценни идеи за съдържание, които трябва да имате предвид. Например, поставяме „ръчно изработени свещи“ в полето за търсене и това са предложенията, които получихме.

Seo изследване на ключови думи

 

Компоненти за SEO

Търсачките вземат предвид много фактори за класиране, когато избират най-подходящите страници за конкретна заявка за търсене. Докато разбирането на тези фактори е фундаментална концепция за SEO, не е нужно да ги запомняте всички.
Говорихме за значението на доброто съдържание като фактор за класиране. Освен това има други фактори за класиране, групирани в следните основни аспекти:

Техническо SEO

Техническото SEO е за оптимизиране на инфраструктурата на вашия уебсайт, така че роботите на търсачките да имат лесен достъп и да индексират вашия уебсайт. Нарича се техническо SEO, защото се занимава само с бекенда. Хората няма да видят какво правите за вашето техническо SEO, но търсачките със сигурност ще се уловят вашите усилия.

Техническите усилия за SEO включват оптимизиране на:

1. Структура на вашия уебсайт;
2. Внедряване на структурирани данни и маркиране на схема;
3. Скорост на уебсайта и страницата;
4. URL структура — Коригиране на URL пренасочвания;
5. Удобство за мобилни устройства;
6: Сигурност на уебсайта (SSL и HTTPS);

SEO на страницата

SEO факторите на страницата са всички неща, върху които имате пряк контрол на вашия уебсайт. Много хора смятат, че техническото SEO също е част от SEO на страницата.
Както можете да си представите, създаването на съдържание е голяма част от SEO на страницата. Ето защо наистина наблягаме на него. Освен създаването на информативно съдържание, което най-добре отговаря на запитването на потребителя, SEO на страницата се отнася и до оптимизиране на страници за конкретни ключови думи, за да се подобри видимостта при търсене. И тъй като търсачките технически не могат да четат, част от SEO на страницата е свързана с включването на данни, които да помогнат на роботите на търсачките да организират и разберат значението и контекста на вашето съдържание.

Усилията за SEO на страницата включват оптимизиране на:

1. Тагове за заглавия
2. Форматиране на съдържание и заглавки
3. Мета описания
4. URL адреси
5. Външни и вътрешни връзки

SEO извън страницата

SEO извън страницата се отнася до усилията, положени извън вашия уебсайт, за да се подобри неговото класиране. Отчита цялостното ви присъствие в мрежата. Можете да мислите за SEO извън страницата като за форма на маркетинг от уста на уста. Типът уебсайтове, които се свързват с вашето съдържание и в какъв контекст се отнасят до вашата марка, казва много за вашия уебсайт.

Усилията за SEO извън страницата включват:

1. Изграждане на връзки. Накратко, става въпрос за получаване на качествени препратки от други уебсайтове. Обратната връзка казва на търсачките как вашето съдържание е свързано с други уебсайтове и страници в интернет.
2. Публикуване на гости. Става дума за това да накарате популярни автори от други сайтове да пишат съдържание на вашия сайт. Google не одобрява обратни връзки от публикации на гости, но все пак това е страхотна възможност да изградите информираност за марката си.
3. Информираност за социалните медии. Не забравяйте за социалните медии, когато се опитвате да привлечете трафик към уебсайта си!

Последни мисли: SEO ръководство за начинаещи

Ако искате да привлечете повече трафик към уебсайта си, SEO не подлежи на обсъждане. Изучаването на основите на SEO е само първата стъпка в изграждането на знания за SEO. Започнете да прилагате наученото и разширете аудиторията си. Без съмнение ще научите много по пътя. Не забравяйте, че SEO отнема време, за да даде резултати. Няма да видите много промени след 2-3 седмици от прилагането на вашите SEO усилия. Но ако продължите да го правите и преглеждате напредъка си веднъж на няколко седмици, ще видите резултати!

error: Content is protected !!