Бъдещето на SEO се насочва към по-ориентиран към потребителя, етичен и технически напреднал подход.

Защо?

Възходът на изкуствения интелект (AI) и машинното обучение в търсачките им позволява да разберат по-добре намеренията на потребителите и да предоставят по-подходящи резултати.

Google дава приоритет на опита, експертизата, авторитетността и надеждността (EEAT), като се застъпва за етичното, висококачествено съдържание.

AI (като ChatGPT) оформя бъдещото SEO да бъде „по-разчупено“.

Разбирането на тези тенденции може да ви помогне да се класирате по-високо, да генерирате повече трафик и да се свържете с повече потенциални клиенти.

  1. Google Search Generative Experience (SGE)

 

Какво трябва да знаете:

Search Generative Experience (SGE) е задвижваното от AI търсене на Google.

Google SGE предоставя генериран от AI резултат с много заявки за търсене, който се появява в горната част на страниците с резултати от търсачката (SERP) .

Тъй като става все по-разпространен, вероятно ще се промени начина, по който потребителите взаимодействат с търсачката. Освен това ще се промени начина, по който сайтовете са оптимизирани за генериране на импресии и трафик.

SGE подобрява взаимодействието с потребителите, като предоставя ясни и кратки отговори на заявката за търсене на потребителя. Той също така предоставя подходящи визуални елементи и модел за разговорно ангажиране.

За да бъде ясно – това не е чатбот като ChatGPT. Когато извършвате търсене в Google, първо се появява резултат, обработен от AI.

„Моментната снимка“ включва подходящи връзки към някои от основните източници и допълнителни подкани за по-нататъшно задълбаване по темата.

Представете си как Google се развива в по-разговорен асистент, разбиращ и отговарящ на вашите запитвания по по-човешки начин. Това е SGE.

В момента този начален откъс на Google AI е достъпен за ограничен брой хора в САЩ и само на английски език. Ако сте в САЩ, можете да опитате да го активирате, докато сърфирате.

Тази тенденция означава преминаване към по-интерактивно, удобно за потребителя изживяване при търсене, при което алгоритъмът опитва да разбира и предвижда нуждите и намеренията на потребителите си.

Това не е просто някаква прищявка или изискана идея. Бизнесът инвестира много в тази технология.

Всъщност пазарът на изкуствен интелект, който захранва преживявания като SGE, се оценява на близо 100 милиарда щатски долара и се очаква да скочи до почти два трилиона щатски долара до 2030 г.

Как да се подготвим?

Твърде рано е за сигурен начин за оптимизиране на съдържанието за SGE на Google.

Въпреки това, фокусирането върху съдържание, което директно и изчерпателно отговаря на потребителските заявки, може да гарантира, че поддържате уместност.

Защо?

Съдържанието, генерирано от AI, предоставено от SGE, все още включва връзки към подходящо съдържание и ресурси.

Google Search Generative Experience (SGE)В този пример за търсене от Google ще забележите трите връзки отстрани на генерирания фрагмент: 

Все още не е ясно какви фактори влияят върху връзките, които се появяват до фрагмента. Но съдържанието, показано тук, има тенденция да споделя някои подобни характеристики.

Мнение или анализ: SGE изглежда синтезира информация и анализ от множество източници, за да конструира своя отговор. Това означава, че предоставянето на експертен анализ или мнение по темата може да подобри шансовете ви за изява. Изглежда, че генерираните моментни снимки препращат към пълни секции и блокове от текст, подобно на представените фрагменти. Това означава, че създаването на организирани секции, списъци и водещи точки може да бъде по-лесно за разбиране от SGE.

Тематичен или нишов авторитет: Сайтовете, посочени в моментната снимка, обикновено са по-нишови или тематично фокусирани. Това може да оказва допълнително значение на тематичния авторитет като част от оптимизацията за SGE.

Нова информация: Първичните източници на данни или анализ изглежда често се цитират в моментната снимка на SGE. Това може да означава, че ще стане по-важно да се публикува или споделя нова информация по дадена тема, отколкото да се събира съществуваща информация.

Може би е добра идея да обмислите начини, по които можете да включите тези фактори в собствената си стратегия за съдържание.

Не изоставяйте традиционните най-добри практики за SEO заради SGE. Въпреки че резултатите, генерирани от AI, могат да променят поведението на потребителите, SERP все още включват традиционните резултати от търсене. Това ги прави подходящи в бъдещето на SEO.

На този етап е твърде рано да се знае колко често потребителите ще разчитат на SGE, за да отговори то на тяхното запитване. Много потребители все още могат да решат да избират клик от традиционните резултати в търсенето си, които все още се показват в SERP.

  1. Търсения без щракване – какво трябва да знаете

 

Търсенията с нулев клик нарастват. Това означава повече търсения, при които потребителят не кликва върху нито един от показаните резултати.

Според проучването Semrush Zero-Clicks Study, 57% от мобилните и приблизително една четвърт от настолните търсения напускат SERP, без да кликнат върху органичен или платен резултат.

Те може да не щракнат върху резултат поради много различни причини. Например, потребителят търси:

Местни фирми или услуги: Google често предоставя необходимата информация (като местоположение, данни за контакт или работно време) директно в местния пакет или пакет с карти.

Бързи преобразувания или изчисления: За търсения като „USD в EUR“ или „мили в километри“ Google предоставя бърз инструмент за преобразуване директно в SERPs.

Публична информация или информация за знаменитости : Търсенето на публични личности или знаменитости често дава панел със знания, който предоставя основна информация като тяхната възраст, професия и забележителни произведения.

Тези търсения обикновено водят до нула кликвания.

Подобрените функции на SERP на Google, като панели със знания, локални пакети и инструменти за директно преобразуване незабавно задоволяват намеренията на потребителите, като предоставят кратки и точни отговори. Което означава, че потребителите могат да получат информацията, която искат, без да е необходимо да кликват върху резултат.

Например:

Потърсете информация за знаменитости като „Джони Деп“. Незабавно получавате информация относно неговата професия, филми и възраст, без да се налага да щракнете върху връзка към уебсайт.

Това са основните причини, поради които търсенията не водят до щракване. Как да се подготвим?

За да минимизирате въздействието на търсенията с нулево кликване, можете да коригирате стратегията си, за да се съсредоточите върху осигуряването на представени фрагменти за тези заявки, които не водят до кликвания.

Някои от най-често засегнатите заявки са:

SERP с открояващ се фрагмент (напр. дефиниция)

Информационни ключови думи, на които лесно се отговаря от посочения представен фрагмент

Ще помогне ли насочването към тези ключови думи да получите повече трафик? Не точно.

Но ако осигурите представения фрагмент (известен като „нулева позиция“) за тези ключови думи, ще бъдете в първокласна позиция. Това не само увеличава шансовете ви да получите кликвания от потребители, които изследват резултатите, но също така повишава разпознаването на марката.

Анализирайте SERP-а, за ​​да идентифицирате кои заявки показват фрагмент с дефиниция. След това се насочете към тези ключови думи. За да направите това, можете да използвате Keyword Magic Tool на Semrush. Също така е ценно да обмислите разширяване на маркетинговата си стратегия, за да включите канали извън органичното търсене. Алтернативните източници на трафик ви позволяват да достигнете до вашата целева аудитория, да стимулирате ангажираността към уебсайта си и да намалите тежестта от получаване на трафик само от SERP.

Такива платформи включват са:

Социални медии: Тези платформи са чудесни за споделяне на съдържание, което привлича трафик към вашия уебсайт. Проучете и експериментирайте коя платформа работи най-добре за вашата аудитория, създайте съдържание, което стимулира ангажираността и участвайте в разговори.

Имейл маркетинг: Използвайте имейл маркетинг, за да общувате директно с аудиторията си. Споделяйте актуализации, оферти и ценно съдържание директно във входящата им поща. Това насърчава директната линия за комуникация и привлича трафик към вашия сайт.

Онлайн общности: Участвайте във форуми, групи и други онлайн общности, подходящи за вашата индустрия. Осигурете стойност за привличане на интерес и трафик обратно към вашия уебсайт. Ключовият извод е да изградите общност, която създава пряка връзка между вашата марка и вашата аудитория, така че хората да не се налага да посещават Google, преди да се сетят за вас.

  1. Оптимизация на системата за отговор (AEO). Какво трябва да знаете?

 

AI и чатботовете променят начина, по който потребителите търсят и намират информация. В отговор ние използваме Answer Engine Optimization (AEO), за да адаптираме съответно нашето съдържание и да се подготвим за бъдещето на SEO.

AEO е процесът на оптимизиране на съдържанието за така наречените машини за отговори. Механизмите за отговор са (като цяло) технологии, задвижвани от AI, които синтезират информация, за да отговорят на разговорни запитвания от страна на потребителите.

Помислете: ChatGPT, Google SGE, Bing chatbot на Microsoft. Как да се подготвим?

С наличието на чатботове, интелигентни асистенти и гласово търсене, потребителите все повече търсят незабавни отговори, без да е необходимо да кликват до уеб страница. Трябва да се съсредоточите върху разработването на стратегия за ОИО, която стои успоредно (или над) традиционните стратегии за оптимизация на търсачките.

AEO дава приоритет на оптимизирането за заявки, базирани на отговори. Това означава създаване на кратко, ясно и директно съдържание, което лесно може да бъде погълнато от AI и алгоритми за машинно обучение и цитирано в отговорите, генерирани от AI. Една от стратегиите е да внедрите стабилен формат в стил Q&A / ЧЗВ / в повечето или цялото си съдържание.

Помислете за включване на ЧЗВ във вашите статии. След това направете една стъпка напред, за да структурирате дългосрочно съдържание около ключови въпроси и сценарии, които потребителят може да използва при разговорно търсене. Как?

Използвайте Keyword Magic Tool на Semrush, за да идентифицирате често срещани въпроси и дълги заявки, свързани с теми, които имат значение за вашия бизнес.

Използвайте този списък с препоръчани въпроси, за да насочвате и допълвате стратегията си за съдържание. Включете въпросите (и отговорите) в подходящо съдържание (както ново, така и съществуващо). Направете вашето съдържание по-видимо за машини за отговори чрез:

Идентифициране и включване на разговорни ключови думи и фрази, които потребителите могат да използват при разговорни търсения.

Структурирайте съдържанието в отговор на често срещани въпроси или запитвания, свързани с темите, към които се насочвате.

Създаване на съдържание във формат, предпочитан за фрагменти. Като точки, таблици или кратки параграфи.

Внедряване на маркиране на схема, за да помогнете на търсачките да разберат контекста и съдържанието на вашата страница.

Нашето проучване относно максимизирането на възможностите, за които хората също питат (PPA) дискутира как да увеличите вероятността вашето съдържание да се показва в SERP-а.

И имайте предвид, че SEO и AEO не са съвсем едно и също. Но съгласуването на двете стратегии е възможно и добре работещо решение. Този подход гарантира, че вашата марка остава видима и уместна. Въпреки че потребителите все повече търсят директни отговори и използват гласово търсене в управлявани от AI платформи.

  1. Съсредоточете се върху актуалния авторитет. Какво трябва да знаете?

 

SEO става все по-фокусирано върху стратегии за демонстриране на ясна експертиза по определена тема. Това често се нарича актуален авторитет.

Установяването на актуален авторитет включва да станете източник на информация по определена тема или ниша, като гарантирате, че съдържанието ви изчерпателно покрива всички аспекти на темата. Търсачките, особено Google, постепенно дават приоритет на съдържанието, което демонстрира авторитет. Те определят авторитета като комбинация от опит, експертиза, авторитет и надеждност (наречени „EEAT“).

Как да се подготвим?

Установяването на тематичен авторитет изисква стратегически подход към създаването и оптимизирането на съдържание.

Такъв подход включва:

Разработване на цялостно, експертно и висококачествено съдържание по конкретна тема.

Изграждане на задълбочен каталог от съдържание по свързани теми и подтеми.

Внедряване на архитектура на сайта, която улеснява хората и ботовете да откриват подходящо свързано съдържание във вашия уебсайт.

Цялостната стратегия за съдържанието ще включва много или всички от предложените теми.

Уверете се, че вашето съдържание проучва задълбочено желаните теми, предоставяйки ценна информация с прозрения от експерти по темата (авторитети в областта на темата), които отговарят на заявките и нуждите на потребителите. Тогава тези теми или статии ще бъдат свързани помежду си, за да улеснят читателите и търсачките да проучат напълно основните теми на темата. Тази стратегия е известна като тематичен клъстер. 

Тематичен клъстър за SEOТематичен клъстер е група от тематично свързани страници или статии, които са линкнати с вътрешни връзки.

Докато разработвате съдържание, организирайте го в клъстери, където основната стълбова страница се поддържа от свързани страници с подтеми, като се гарантира, че те са линкнати помежду си, за да разпределят тежестта си и да насочват потребителската навигация.

Използвайте инструмент за одит на сайта си, за да анализирате и оптимизирате вътрешната си структура за свързване, като така гарантирате, че съдържанието в тематичния ви клъстер е ефективно взаимосвързано. Разработването и свързването на съдържание в рамките на конкретна тематична област не е достатъчно за установяване и поддържане на тематичен авторитет.

Съвет: Редовно актуализирайте съдържанието си, за да сте сигурни, че остава актуално, уместно и ценно за потребителите, за да позиционирате марката си като източник на информация и опит във вашата ниша.

Източник: https://www.semrush.com/

error: Content is protected !!